de hel van Bangsal (Lombok) – 29/06/07

Voor de terugkeer vanuit de Gili Islands naar het vasteland van Bali had ik dus zoals gezegd het ticket gekregen van de 2 nederlandse dames. De trip zou me vanop Gili Air per bootje naar Bangsal (Lombok) brengen, dan per bus naar Lembar (Lombok), per ferry naar Padangbai (zuidkust Bali) en zo terug naar Ubud (centrum Bali), een bekende, gezellige plek voor mij en goed om mijn reis naar Australie verder voor te bereiden.
Toen ik mijn ticket toonde bij de haven voor het bootje naar Bangsal vroeg men mij aan het loket om die boottocht apart te betalen. Achteraf zou ik het geld terugkrijgen van Anjani tours, waar het "all-in-ticket" vandaan kwam. Dat werd ook zo aangekondigd op een plakbord en dat gold voor meerdere (blijkbaar dubieuze) maatschappijen.
Eens aangekomen in Bangsal – berucht en beroemd om zijn slechte reputatie met veel lastigvallerij van toeristen – stonden er verschillende mensen klaar om voor ons de bagage uit het bootje te nemen. Ik hoorde van iemand die zich liet bedienen en achteraf (zonder vooraf te onderhandelen) 16 euro moest betalen. Hij weigerde eerst – wat een hoop maffiosi op de been bracht rond hem – en eindelijk moest de rekening worden vereffend. Ik ging onmiddellijk door naar het bord met Anjani Tours. De "verantwoordelijke" verwittigde me dadelijk dat de bus soms niet komt opdagen. Verdacht, uiteraard! Bij het busstation verderop kon ook niemand me helpen, of beter, wou niemand me helpen, met die verantwoordelijke in mijn kielzog. Deze laatste adviseerde me een nieuw ticket te kopen van een andere maatschappij, dat dan later in Padangbai (Bali) zou terugbetaald worden door Anjani Tours. Jaja…
Gelukkig herinnerde ik me dat Peramatours (het enige echt functionerende reisagentschap in Bali en Lombok) boottochten organiseerde vanuit Senggigi, niet zo heel ver van Bangsal vandaan. Ik nam mijn rugzak en vertrok vanuit het busstation, achternagezeten door die ene man. Waarom koop je geen ander ticket, sir, very cheap!
Verder in de straat zag ik dat er geen enkel voertuig te zien was, dus zei ik de man dat ik naar Senggigi ging. Na wat onderhandelen kon ik voor 3 euro een prive-busje krijgen voor een lift van 40 minuten en zou ik afgezet worden voor het Perama-office. Can you pay now? Forget it, fellow, voor de deur van Peramatours, en geen seconde eerder.
De Perama-boot had ik al gemist natuurlijk, dus werd het terug overnachten in hetzelfde hotel als bij de heenreis. Die dag regende het dan ook nog pijpestelen & Senggigi is sowieso al niet de meest gezellige plek. Sinds de bomaanslagen van 2002 (en in mindere mate 2005) is het toerisme in Lombok heel erg teruggevallen en geeft het stadje een desolate indruk. Heel veel hotels, chique resorts met spa’s (kuuroorden) eraan verbonden, maar geen volk… Bali daarentegen heeft blijkbaar een grotere aantrekkingskracht op de toeristen en daar zit alles terug wat in de lift.
De volgende morgen sta ik op het strand te wachten voor vertrek met de Peramaboot… naast Vincent en Evelyne, een koppel met 3 dochtertjes van 2, 3 en 5 jaar dat om de hoek woont in Gent. Het oudste dochtertje fietst vaak voorbij mijn deur naar school. De papa en de mama hebben beiden 10 weken ouderschapsverlof genomen en ze reizen met zijn vijven doorheen Malesie, Singapore en Indonesie. Dat werd een fijne en gezellige boottrip dus!
Voila, het volgende nieuws mag je uit Australie verwachten. Morgen terug naar Seminyak, dichtbij de luchthaven. En de 5de juli sluit ik het hoofdstuk Azie af. De 1ste 5 maanden zitten erop. Ook een fijne vakantie voor jullie! Tom
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op de hel van Bangsal (Lombok) – 29/06/07

  1. geetje zegt:

    hey tom!!
     
    ein-de-lijk die link terug gevonden, ik heb nog heel wat te lezen zie ik!! dat wordt reisliteratuur van de bovenste plank, de komende avonden 🙂 ik wou je ondertussen alvast veel groetjes doen, can\’t wait to see you back! geniet er nog van hé …
    x gaelle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s